TERE TULEMAST MINU BLOGISSE!

Üritan jagada infot, mis paljudele võiks huvi pakkuda....




KAKS KUUD INDIAS...































Tuesday, October 11, 2011

VAHEPALAKS...

Täna ma võtsin üles erinevate rahvaste esindajatega vesteldes minu jaoks väga huvitava teema  - orgaaniline puuvill.
Kõige väärtuslikumat ja asjalikumat infot sain ma ühe hindu noormehe käest, kes ise on Inglismaal omandanud finantsjuhtimise magistrikraadi ja kelle pere on juba kes teab mitmendat põlve puuvillavabrikute omanik ehk teisisõnu tegemist on jõuka töösturi haritud pojaga. Jällegi pean ütlema, et äärmiselt intelligentne ja laia silmaringiga hindu. Ja mis seal salata - ka väga nägus ;).
Sõnum on aga selline: kogu see orgaaniline puuvillandus, mis Euroopas on nii üles puhutud, on  paras jama. Kui hindu farmer (ja India on puuvillatootmisel maailmas 3.kohal) tahab oma puuvilla natuke kallimalt müüa, siis ta ütleb ostjale, et tal on orgaaniline puuvill. Muidugi on tal võimalik ka paber hankida, kui selleks peaks vajadus tekkima. Ükski kontroll ei saa ega jõua kontrollida ühtegi farmerit, kas ja kui palju ta oma põllul kemikaale kasutanud on. Kemikaalide mittekasutamine vähendab oluliselt saagikust, aga hinnavahe tavalise puuvillaga on mõttetult väike ning ükski (suhteliselt vaene) farmer ei hakka niiviisi rahaga mängima ega oma toiduraha arvelt keskkonda päästma. Kui tal õnnestub - müüb ta selle orgaanilise puuvilla nime all, kui mitte, siis tavalise....
Hindupoiss ise kommenteeris veel seda, et ta ise ei osta kunagi orgaanilise puuvilla sildi all olevat mõttetult kallist asja, sest 97% juhtudel on tegemist täiesti tavalise puuvillaga. Veelkord tõestus sellest, et nimi ja kaubamärk maksab. Tähelepanuväärne on loo juures veel see, et neid "pahasid" pestitsiide ja kemikaale kasutasid põllul juba tema vana-vana-vanaisad ja ükski normaalne farmer ei kasvata ka tänapäeval puuvilla teistmoodi, kui ta just ei ole mingi hull maailmapäästja või kui keegi talle selle eest peale ei maksa. Aga keegi ei maksa.... Nii, et "rohelised" mõelge, kes tegelikult sellest loost kasu lõikavad....

Me arutasime päris pikalt seda teemat. Ja kui miskitmoodi võimalik oleks, kutsuksin ta meeledi Eestisse samal teemal ka tudengitele ja ettevõtjatele rääkima.

Sellel fotol toimub meie õppetöö raames praktiline õpe, kuidas puuvilla kiudude kvaliteedil vahet teha ja kuidas käe vahel puuvillakiu pikkust mõõta.

1 comment:

  1. See on mahetoodangu kasutajatele küll kurb uudis. Kuuldud otseallikast. :-(

    ReplyDelete